H υγιεινή διατροφή με μια ματιά

 

Για την σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία του οργανισμού μας είναι σημαντικό να φροντίζουμε, ώστε η καθημερινή μας διατροφή να είναι υγιείνη, ισορροπημένη και να περιλαμβάνει στη σωστή ποσότητα όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Μελετώντας τη σύσταση των τροφών επιλέγουμε αυτές που θα μας δώσουν χρήσιμα συστατικά και την αναγκαία ενέργεια και καθορίζουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Στις συσκευασίες των περισσότερων τροφίμωνα αναγράφονται πληροφορίες για τη σύσταση τους, την ποσότητα των πρωτεϊνών και υδατανθράκων που περιέχονται σε 100 g, την περιεκτικότητα σε λίπος αλλά και την ενέργεια που θα μας δώσει η κατανάλωση τους. Είναι φανερό ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές των οποίων τα μόρια με την διάσπαση τους μας δίνουν υπερβολική ποσότητα κάποιων συστατικών ή περιέχουν βλαβερές ουσίες. 

 

  ΣΙΤΗΡΑ

Τα περισσότερα από τα σιτηρά που καλλιεργούνται σήμερα έχουν προέλθει από ηπείρους διαφορετικές από την δική μας. Το σιτάρι το καλλιεργούσαν στην Μεσοποταμία πριν από 10.000 χρόνια. Χιλιετίες αργότερα έφτασε στην Ευρώπη και από εκεί οι Ευρωπαίοι άποικοι διέδωσαν την καλλιέργεια του στην Αμερική, τη Ν. Αφρική και την Αυστραλία. 

 

  ΓΑΛΑ

Από τα βάθη των αιώνων ο άνθρωπος διαπίστωσε ότι το γάλα είναι εξαιρετική τροφή τόσο για τη βρεφική, όσο και για όλες τις ηλικίες. Πράγματι, σε όλο το κόσμο το γάλα διάφορων ζώων αποτελούσε πάντοτε μέρος της διατροφής του ανθρώπου. Πιο διαδεδομένο γάλα είναι το αγελαδινό, το οποίο φτάνει στο σπίτι μας ομογενοποιημένο, έχοντας δηλαδή υποστεί επεξεργασία, ώστε το λίπος του να κατανέμετε ομοιόμορφα και όχι μόνο στην επιφάνεια του. 

 

  ΚΡΕΑΣ 

Για τον πρωτόγονο άνθρωπο, το κυνήγι ήταν ο βασικός τρόπος εξασφάλισης της τροφής. Σήμερα καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες σε κρέας με την κτηνοτροφία. Το κρέας έχει σημαντικότερη θρεπτική αξία, καθώς είναι πηγή πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο. 

 

  ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 

Το καθημερινό μας διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει απαραίτητα να περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά. Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φθτικές ίνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αποξηραμένα, σε μορφή χυμού ή μαγειρεμένα. Για να πάρουμε όλες τις βιταμίνες τους, είναι προτιμότερο να τα τρώμε φρέσκα. 

 

 

  ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ   

Όλα σχεδόν τα συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε  καθημερινά περιέχουν πρόσθετες ουσίες.   Οι ουσίες αυτές είναι απαράιτητες για την συντήρηση των τροφίμων αλλά και για τη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισης τους.  Χωρίς αυτές,   τα περισσότερα τρόφιμα δεν θα έφταναν  ποτέ στα ράφια ενός καταστήματος ή αν έφταναν,  θα έπρεπε να καταναλωθούν αμέσως.  Στα περιεχόμενα κάθε συσκευασίας  αναγράφονται τα πρόσθετα που περιέχουν τα τρόφιμα. Η χρήση αυτών  των ουσιών είναι  απαραίτητη στα περισσόερα  συσκευασμένα τρόφιμα.  Κάποιες από αυτές δεν είναι  πάντοτε αβλαβείς για τον οργανισμό  μας. Γι' αυτό, αν έχουμε τη δυνατότητα να καταναλώνουμε φρέσκα  τρόφιμα, πρέπει να τα προτιμάμε από τα συσκευασμένα.  

 

 

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ  

  • Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφών.
  • Πρέπει να τρώμε κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά, αφού αυτά περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες. 
  • Πρέπει να τρώμε ψωμί ολυκής αλέσεως.
  • Πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι η βασικότερη πηγή ασβεστείου. 
  • Στην διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνονται θαλασσινές τροφές, όσπρια, ρύζι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 
  • Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών, που μπορούν να προκακέσουν παχυσαρκία. 
  • Καθημερινά χρειάζεται να πίνουμε τουλάχιστο 6 με 8 ποτήρια νερό. 
  • Πρέπει να τρώμε αργά και να μασάμε καλά τη τροφή