Tροφοχιλόμετρα

 

Το ταξίδι της τροφής
 
Το φαγητό που τρώµε  µπορεί να έχει διανύσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόµετρα  µέχρι να φτάσει στο πιάτο  µας.  Για παράδειγµα,  ένα πιάτο κρέας αρνάκι Ν. Ζηλανδίας  µε φασόλια Κένυας και καρότα Ν.  Αφρικής  έχει διανύσει συνολικά 27.700χλµ!  Η απόσταση που διανύει η τροφή από τον παραγωγό  µέχρι τον καταναλωτή είναι τα τροφοχιλιόµετρα. Σήµερα οι αποστάσεις που ταξιδεύουν οι τροφές πριν τις αγοράσουµε είναι αυξηµένες. Για τη  µεταφορά τους χρησιµοποιούνται όλα τα  µέσα µεταφοράς,  φορτηγά,  τρένα, πλοία αλλά και αεροπλάνα. Ανάλογα  µε την απόσταση που διανύουν και τα  µέσα που χρησιµοποιούνται για τη µεταφορά τους έχουν τις αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιπλέον,  τα  µεγάλα ταξίδια µειώνουν τη φρεσκάδα των τροφών,  τις κάνουν  λιγότερο ασφαλείς για την υγεία των καταναλωτών,  ενώ εξαιτίας τους περιλαµβάνονται στα συστατικά και πολλά χηµικά συντηρητικά. 
 
 

 Δραστηριότητα

  • Επισκεφτήκατε την υπεραγορά με τους γονείς σας. Αφού γυρίσετε στο σπίτι ψάξτε στις συσκευασίες των προϊόντων και συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα. Πόσα χιλιόμετρα διήνησαν οι τροφές από την χώρα προέλευσης μέχρι το σπίτι σας;

 

Τόπος παραγωγής Τόπος συσκευασίας Τόπος κατανάλωσης

Χιλιόμετρα

       
       
       
       
       

 

  • Αθροίστε τα χιλιόμετρα που διήνησαν οι τροφές. Τι συμπεράσματα βγάζετε; 

 

 

Η τάση για εγχώρια προϊόντα,  πέρα από την ασφάλεια που παρέχουν συχνά σε θέµατα υγείας του καταναλωτή,  αναδεικνύεται τελικά στον καλύτερο τρόπο  µείωσης του αποτυπώµατος όσον αφορά τα τροφοχιλιόµετρα. Ακούγεται απλό και λογικό:  αγοράζοντας τοπικά προϊόντα  µειώνεται η ποσότητα του καυσίµου που απαιτείται για τη µετακίνησή τους.  Στην πραγµατικότητα τα πράγµατα δεν είναι τόσο απλά.  Σύµφωνα  µε πρόσφατες  µελέτες,  υπολογίζεται ότι το µεγαλύτερο µέρος των αερίων του θερµοκηπίου προέρχεται από τη διαδικασία παραγωγής της τροφής, ενώ η  µεταφορά της από τον παραγωγό στον καταναλωτή  -τα τροφοχιλιόµετρα- αντιστοιχούν µόλις στο 4%. Αυτό σηµαίνει ότι αν αγοράζεις καθηµερινά ντόπια προϊόντα για ένα χρόνο µειώνεις κατά 400 κιλά ισοδύναµων CO2 στην ατµόσφαιρα,  όσο θα  µειωνόταν αν αντικαθιστούσε κάποιος το κρέας από το καθηµερινό γεύµα  µε κάτι χορτοφαγικό για  µία  µέρα την εβδοµάδα.